Altrad doet een overnamevoorstel aan Hertel om samen marktleider in industriële dienstverlening te worden.

Montpellier (Frankrijk), Rotterdam (Nederland), 16 maart 2015

De Altrad Groep en de aandeelhouders van Hertel hebben een overeenkomst gesloten om Hertel over te nemen: een wereldleider op het gebied van ‘access solutions’, isolatie, corrosiebescherming en mechanisch onderhoud.

De volledige directie van Hertel steunt dit akkoord, dat na overleg met de Ondernemingsraad van Hertel en na goedkeuring door alle betrokken autoriteiten inzake concurrentiebeding in het tweede kwartaal van 2015 normaliter afgerond wordt.
Zowel Altrad als Hertel realiseerden in 2014 een omzetcijfer van ruim 800 Mio €. Samen vertegenwoordigen beide Groepen een gecumuleerde jaaromzet van meer dan
1,6 Mia € en bieden werk aan ongeveer 17.000 mensen. Hun fusie zal hen tot marktleider maken in het soort dienstverlening dat ze aanbieden, waarbij ze elkaar perfect aanvullen en wereldwijd hun geografische stempel zullen drukken in Europa, het Midden-Oosten en in de regio’s rond Kaspische Zee en de Stille Oceaan.

De offshore-activiteiten van Hertel vormen geen onderdeel van dit overname-akkoord en blijven onder het beheer van NPM Capital en Sofinim (De ontwikkelingsmaatschappij van Ackermans & van Haaren). Deze afdeling, die in 2014 nog een omzet van 60 Mio € realiseerde, verandert binnenkort van naam.

 

Mijlpalen

 • Onder leiding van een nieuwe directie lanceerde Hertel in 2014 een herstelplan om er financieel en operationeel weer bovenop te komen. Na de overname door Altrad zal Hertel deel uitmaken van een sterke en onafhankelijke Groep, die tal van mogelijkheden biedt voor duurzame groei van haar activiteiten in Europa, het Midden-Oosten, en in de regio’s rond de Kaspische Zee en de Stille Oceaan.
 • De overname van Hertel betekent voor Altrad een belangrijke mijlpaal om Europees marktleider te worden in industriële dienstverlening en om voet aan de grond te zetten in het Midden-Oosten en in de regio’s rond de Kaspische Zee en de Stille Oceaan;
 • De fusie van beide teams zal onmiddellijk synergievoordelen opleveren dankzij de vele ‘cross-selling’ mogelijkheden tussen klanten van beide Groepen, het operationele hefboomeffect dat het optimaal gebruik van activa met zich meebrengt en via uitwisseling van ‘best practices’.
 • NPM Capital en Sofinim, de meerderheidsaandeelhouders van Hertel sinds 1998, zijn ervan overtuigd dat ze in Altrad een soliede en strategische partner vinden en dat ze als één geworden entiteit Europees marktleider zullen worden in hun sectoren.
 • Hertel behoudt zijn huidige management en zal onder zijn eigen merknaam blijven verder werken

.
"Hertel is een veelbelovende en dynamische Groep met heel wat interessante groeiperspectieven op lange termijn, een sterk management en waarden die zeer nauw aansluiten bij die van Altrad," aldus Mohed Altrad Voorzitter van de Altrad Groep. "Door beide teams, elk met heel wat uiteenlopende ervaring, samen te brengen, kunnen we ideeën en ‘best practises’ uitwisselen, marktleider worden en dé referentie zijn in alle domeinen waarin we actief zijn."

Tom Bamelis, Voorzitter van de Raad van Toezicht van Hertel zegt: "In de 17 jaar dat Sofinim en NPM Capital aandeelhouders zijn, heeft Hertel zich ontwikkeld van een regionaal bedrijf tot een toonaangevende industriële dienstverlener, actief in Europa, het Midden-Oosten en in de regio’s rond de Kaspische Zee en de Stille Oceaan.
De aandeelhouders hebben gedurende gans deze periode de ontwikkeling van het bedrijf gesteund. Zij zijn ervan overtuigd dat het samengaan van Altrad en Hertel nieuwe kansen zal creëren en zal resulteren in een winstgevende en duurzame groei."

"We zijn erg blij met deze nieuwe stap in de rijke geschiedenis van Hertel," zegt Victor Aquina, CEO van Hertel. "Dankzij een sterk geëngageerd team, zijn we er samen met onze aandeelhouders op een succesvolle manier in geslaagd om van Hertel terug een gezond bedrijf te maken met een soliede basis en een mooie toekomst voor de boeg. Altrad is een uitstekende partner waarmee Hertel zijn ambities, gebaseerd op groei op lange termijn, zal kunnen realiseren. Ik ben ervan overtuigd dat deze overeenkomst in het belang is van alle partners, klanten, medewerkers en aandeelhouders van Hertel."

Een wereldleider in zijn markt

Het aanbod van Altrad en Hertel is voor klanten zeer complementair, zowel geografisch als in termen van producten en diensten. De overname is een logische stap en is gebaseerd op de volgende pijlers:

 • Aanwezigheid in gans Europa met een aantrekkelijk aanbod aan multidisciplinaire diensten voor multinationale klanten op zoek naar geïntegreerde oplossingen; Producten en diensten die elkaar aanvullen en aldus cross-selling mogelijkheden en kostensynergiën in alle regio’s opleveren;
 • Als fabrikant van stellingen kan Altrad rechtstreeks materiaal van topkwaliteit leveren aan Hertel. De veiligheid en de kwaliteit van dit materiaal betekent voor Hertel een belangrijke extra troef;
 • De optimalisatie van het gebruik van materialen en goederen zal de nood aan kapitaalinjecties beperken.
 • Teams zullen heel wat voordelen halen uit de ruime ervaring, expertise en best practises van beide Groepen.

De Altrad Groep, opgericht in 1984 door Mohed Altrad, is door de jaren heen uitgegroeid tot een succesvol bedrijf en dit door organische groei en talrijke overnames optimaal te combineren. De Altrad Groep is vandaag wereldleider in ‘access solutions’ en  aanverwante diensten, en toonaangevend als producent van betonmolens en kruiwagens, bekisting- en verdichtingsmateriaal voor zowel de industrie als de particuliere markt. Altrad is actief in 16 landen in Europa, Afrika, Azië en Amerika en realiseerde op het einde van haar boekjaar in augustus 2014 een omzet van meer dan 860 Mio €.

Hertel is een internationale en vooraanstaande industriële dienstverlener. Hertel levert wereldwijd aan zijn klanten diensten op maat op het gebied van “access solutions”,  isolatie, corrosiebescherming en onderhoud van mechanische systemen. Hertel is actief in 16 landen in Europa, het Midden-Oosten, en in de regio’s rond de Kaspische Zee en de Stille Oceaan. Hertel realiseerde eind december 2014 een jaaromzet van meer dan 815 Mio €.


Valorisatie en financiering

De transactie werd afgesloten op basis van een totale bedrijfswaarde van Hertel van 230 Mio €.
Altrad zal de overeenkomst financieren door:

 • de uitgifte van converteerbare obligaties (“ORA” en “OBSA”), onderschreven door zijn aandeelhouders BPI France, CM CIC Investissement, Arkéa Capital Investissement en BNP Paribas Développement;
 • een nieuw krediet, verleend door de historische banken van Altrad en mede- georganiseerd door Natixis en BNP Paribas.
 • en een nieuwe obligatielening ("Euro PP"), onder leiding van Natixis, die in de loop van het tweede kwartaal van 2015 uitgeschreven zal worden.

Advies

KPMG en Allen & Overy werden door Sofinim en NPM Capital gemandateerd als  financiële en juridische adviseurs. Altrad mandateerde EY voor de financiële due diligence en Clifford Chance als juridisch adviseur.
De Pardieu Brocas werd aangesteld als juridisch adviseur van de betrokken banken. Het advocatenkantoor Duteil treedt op als juridisch adviseur van de financiële aandeelhouders van Altrad.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Altrad Benelux NV/SA
Bart Jacobs, Financieel Directeur
Wessel Fransen, Commercieel Directeur
T: +32 15 50 94 10
E: info@altrad.be
W: www.altrad-benelux.be


Noot voor de redacties

Over Altrad
Altrad is een internationaal toonaangevend bedrijf en telt 7.000 professionele medewerkers. Altrad is een dienstverlener en produceert, verkoopt en verhuurt materiaal voor de industrie, de bouw en voor openbare werken. In de afgelopen vijftien jaar vermenigvuldigde Altrad zijn zakencijfer ‘maal 7’ en dit door organische groei en overnames optimaal te combineren.

Over Hertel

Hertel, opgericht in 1895, is een internationaal en toonaangevend bedrijf, actief in de industriële dienstverlening. Hertel levert aan klanten diensten op het gebied van ‘access solutions’, isolatie, corrosiebescherming en piping.
Hertel werkt voor tripel A-klanten in de petroleum- en gasindustrie en in de energie- en offshore sector. Hertel is gevestigd rond de sites van zijn klanten die internationaal verspreid zijn. Veiligheid en kwaliteit vormen voor Hertel een absolute prioriteit in hun activiteiten.

Hertel onderscheidt zich door geïntegreerde diensten aan te bieden in elk stadium van de levenscyclus van industriële activa nl. bouw, onderhoud, stops, structurele aanpassingswerken en ontmanteling. Dankzij zijn internationale aanwezigheid en zijn
10.000 professionele medewerkers, heeft Hertel lange termijn relaties met zijn klanten ontwikkeld in Europa, het Midden-Oosten en in de regio’s rond de Kaspische Zee en de Stille Oceaan.

Meer informatie, ga naar www.Hertel.com

Altrad zal Hertel overnemen met de bedoeling uit te groeien tot een Europese marktleider in de industriële dienstverlening (link naar het artikel op de www.altrad.com)